Konfitury, przetwory

Papryka z pieczarkami

image_pdfimage_print

SKŁADNIKI:

  • 1 kg papryki
  • 5 cebul
  • 1,5 kg pieczarek
  • sól

ZALEWA: 

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklana octu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 10-15 dag cukru
  • ziele angielski, liść laurowy pieprz czarny w ziarnach (po kilka sztuk)




WYKONANIE:

Wszystkie warzywa kroimy. Paprykę zasypujemy 1 i 1/2 łyżką soli. Odstawiamy na dwie godziny. Cebulę zasypujemy łyżką soli i odstawiamy też na 2 godziny. Po tym czasie odlewamy soki z warzyw. W dużym garnku zagotowujemy wodę, ocet, olej, cukier, ziele, liść oraz pieprz. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy odsączoną paprykę i cebulę i gotujemy 15 minut na małym ogniu.

Gorące nakładamy do wyparzonych słoiczków. Nie pasteryzujemy.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *