Papryka z pieczarkami
SKŁADNIKI:
ZALEWA:
- 5 szklanek wody
- 1 szklana octu
- 3/4 szklanki oleju
- 10-15 dag cukru
- ziele angielski, liść laurowy pieprz czarny w ziarnach (po kilka sztuk)
WYKONANIE:
Wszystkie warzywa kroimy. Paprykę zasypujemy 1 i 1/2 łyżką soli. Odstawiamy na dwie godziny. Cebulę zasypujemy łyżką soli i odstawiamy też na 2 godziny. Po tym czasie odlewamy soki z warzyw. W dużym garnku zagotowujemy wodę, ocet, olej, cukier, ziele, liść oraz pieprz. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy odsączoną paprykę i cebulę i gotujemy 15 minut na małym ogniu.
Gorące nakładamy do wyparzonych słoiczków. Nie pasteryzujemy.
Smacznego 🙂