
PROZIAKI
Składniki :
- mąka ok. 900g,
- łyżka sody,
- łyżka cukru,
- łyżka soli,
- 0,5 l zsiadłego mleka lub kefiru.
WYKONANIE:
Mieszamy suche składniki, wlewamy zsiadłe mleko i zagniatamy jak na pierogi. Ciasto rozwałkujemy na stolnicy na ok. 0,5 cm grubości i wycinamy kształty jak chcemy.
Smażymy na suchej patelni po ok 2-3 min z obu stron.
Proziaki idealnie pasują do masła czosnkowego lub z sosem czosnkowym.
Moja rada: najpierw warto wziąć ok 800g mąki i dosypywać w miarę potrzeby. Składniki na moje masło czosnkowe: miękkie masło, czosnek wg uznania, zioła włoskie lub zioła prowansalskie i sól. Czosnek ucieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę i mieszamy z masłem. Dosmaczamy ziołami
SMACZNEGO

