Przekąski

PROZIAKI

image_pdfimage_print



Składniki :

  • mąka ok. 900g,
  • łyżka sody,
  • łyżka cukru,
  • łyżka soli,
  • 0,5 l zsiadłego mleka lub kefiru.

WYKONANIE:

Mieszamy suche składniki, wlewamy zsiadłe mleko i zagniatamy jak na pierogi. Ciasto rozwałkujemy na stolnicy na ok. 0,5 cm grubości i wycinamy kształty jak chcemy.

Smażymy na suchej patelni po ok 2-3 min z obu stron.

Proziaki idealnie pasują do masła czosnkowego lub z sosem czosnkowym.

Moja rada: najpierw warto wziąć ok 800g mąki i dosypywać w miarę potrzeby. Składniki na moje masło czosnkowe: miękkie masło, czosnek wg uznania, zioła włoskie lub zioła prowansalskie i sól. Czosnek ucieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę i mieszamy z masłem. Dosmaczamy ziołami

SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *