Musztarda z gruszek
Coś dla odważnych smakoszy, ciekawych nowych smaków. Był keczup z cukinii, przyszedł czas na MUSZTARDĘ Z GRUSZEK GRUSZTARDA króluje i smakuje.
Składniki:
- 1 kg obranych gruszek bez gniazd nasiennych
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 100 g gorczycy
- 5 goździków
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Układamy na blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180oC przez 20-30 minut (aż gruszki będą miękkie).
Do garnuszka wsypujemy gorczycę, cukier, sól, pieprz, goździki, ziele i liść laurowy. Zalewamy octem.
Stawiamy na gazie i gotujemy przez jakieś 3 minuty, W tym czasie gorczyca wchłonie ocet a przyprawy oddadzą aromat.
Wyjmujemy goździki, ziele i liść. Upieczone gruszki przekładamy do miski i miksujemy. Do gruszek dodajemy 2/3 gorczycy i ponownie miksujemy.
Na koniec dodajemy miód i resztę gorczycy. Wszystko krótko miksujemy, tak żeby pozostało trochę całej gorczycy. Tak przygotowaną musztardę-grusztardę przekładamy do słoiczków. Można pasteryzować (gotujemy ok. 10 minut). Bez pasteryzacji musztarda-grusztarda może stać w lodówce ok. 2 tygodni.
Uwagi: W trakcie miksowania, musztardę możemy sobie dosmaczyć. Jeśli jest nam za mało ostra to dodajemy pieprzu czy nawet tartego chrzanu, dla koloru możemy dosypać kurkumy 🙂
SMACZNEGO 🙂