Paszteciki z grzybami
Paszteciki z grzybami to idealny dodatek do czerwonego wigilijnego barszczu, ale nie tylko. Robię je w ciągu roku, gdy mam na nie ochotę.
Składniki na ciasto:
- 500g mąki
- 1 szklanka mleka
- 50g drożdży
- 3 jajka (plus jedno do smarowania)
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 70g stopionego masła
- mak, sezam
Składniki na farsz:
- suszone grzyby (ok. 60g – trzy paczuszki, ja używam własnych suszonych grzybów)
- jedna cebula
- sól, pieprz
Wykonanie ciasta:
Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże wkładamy do kubeczka, zasypujemy cukrem, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, jajka i resztę mleka.
Zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy połączą już się nam składniki, dodajemy roztopione masło i wyrabiamy dopóki ciasto nie będzie nam odchodzić od dłoni.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Przygotowanie farszu:
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc. Nasiąknięte grzybki gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 30 minut.
Odgotowane grzybki drobno siekamy lub przekręcamy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażmy na oleju.
Do podsmażonej cebulki dodajemy posiekane grzybki i podsmażmy wszystko.
Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy ciasto nam wyrośnie, wykładamy połowę na oprószoną mąką stolicę i formujemy prostokąt. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko.
Wykładamy połowę farszu i rozsmarowujemy. Górną krawędź ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Zwijamy ciasto w roladę.
Roladę kroimy w paszteciki o dowolnej wielkości. Można kroić ostrym nożem lub zwykła nitką. Krojenie nitką zapewni nam piękny kształt. Gotowe paszteciki układamy ma blachę i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Potem smarujemy jajkiem i obsypujemy makiem, sezamem lub jak ktoś chce to kminkiem, czarnuszką. Wybór dowolny.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 180oC.
SMACZNEGO 🙂