Bułeczki śniadaniowe z otrębami pszennymi
Bułeczki śniadaniowe, pyszne, pachnące, proste w przygotowaniu. Robię wieczorem i rano nie muszę pędzić do sklepu. Mąż chętnie bierze je do pracy a ja z dziećmi zjadamy je z masełkiem, wędlinką, serkiem, warzywami czy z czym tam jeszcze chcemy. Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna – 500g
- drożdże – 50g
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 4 garści otrąb pszennych (ok. 8 łyżek)
- 300ml ciepłej wody
- 50g roztopionego masła
- jajko do smarowania
- ulubione ziarna
WYKONANIE:
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól oraz otręby pszenne. Dokładnie mieszamy. Do drożdży wsypujemy cukier, wlewamy 5 łyżek wody i mieszamy aż się wszystko połączy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 min. Do suchych składników wlewamy drożdże oraz ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Z ciasta formujemy bułeczki (wychodzi 10 bułeczek po ok. 90g) i nacinamy wierzch na krzyż. Odstawiamy na 10 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi ziarenkami, ale nie jest to konieczne, wedle upodobań. Pieczemy 15-20 min w 2400C funkcja góra/dół.
SMACZNEGO 🙂