Ryba po grecku
Ryba po grecku gości na moim stole wigilijnym od wielu lat i od wielu lat przygotowywana jest w ten sam sposób. Smakuje wszystkim i wiele osób prosi o przepis. Wbrew pozorom przygotowanie jej jest bardzo proste. Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI:
- warzywa w zmiennych proporcjach – 1kg (marchew – 3-4 sztuki, jeden seler, jeden średni por, jedna pietruszka, 2-3 cebule)
- 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
- 1,5 szklanki rosołu
- 2-3 łyżeczki musztardy
- łyżeczka cynamonu
- 5 goździków
- 2-3 listki laurowe
- sól, pieprz, cukier do smaku
- olej do smażenia – 6 łyżek
- 800g ryby (miruna, czerniak)
WYKONANIE:
Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, seler i pietruszkę ucieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w plasterki a cebulę w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa. Gdy lekko się zeszklą i zrumienią (po ok. 15-20min) wlewamy rosół. Przykrywamy i dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając. Do miękkich warzyw dodajemy przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, goździki i cynamon. Dalej smażymy na wolnym ogniu ok 20 min. Doprawiamy cukrem (ok. 1 łyżeczki), solą i pieprzem. Smażymy do odparowania nadmiaru płynów. Po ostudzeniu dodajemy musztardę i mieszamy.
Rybę doprawiamy solą i pieprzem i smażymy wg uznania. Można smażyć tylko w jajku albo maczamy w mąkę i jajko lub dusimy na parze rybę. Na dno naczynia wykładamy część warzyw i układamy rybę, przykrywamy warzywami i znowu układamy rybę. I tak do wyczerpania ryby i warzyw. Smakuje na zimno i gorąco.
Smacznego 🙂