Zupa gulaszowa
Pożywna, rozgrzewająca zupa gulaszowa sprawdzi się idealnie w chłodne dni. Z powodzeniem może zastąpić drugie danie, ponieważ jest dość treściwa. Składniki przeważnie są w naszej kuchni. Sposobów jej przygotowania jest wiele. Ja zaprezentuję przepis, który nie dość, że jest zdrowy to jeszcze smaczny, pożywny i dość szybki. Dostałam go od mojej dietetyk Dobry Dietetyk Arleta Mazurek.
Składniki:
- jedna cebula
- czosnek (1-3 ząbki w zależności od upodobań)
- imbir (ok 2cm, kroimy w plasterki)
- mięso gulaszowe mielone (wołowe, wieprzowe, mieszane) 150g
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 czerwona papryka
- 2 ziemniaki
- pieprz czarny
- papryka ostra mielona
- sól
- liść laurowy
Wykonanie:
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy mięso.
Chwilę przesmażamy. Następnie przekładamy mięso do garnka pozostawiając na patelni tłuszcz. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę a czosnek drobno siekamy. Na patelnię po mięsie wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy.
Dodajemy paprykę w proszku, pokrojoną paprykę, imbir i liść laurowy. Wszystko razem mieszamy i dusimy kilka minut.
Warzywa przekładamy do garnka z mięsem i zalewamy wodą tak aby wszystko przykryła. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.
Wszystko gotujemy aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO 🙂