
Leczo z cukinią
Leczo jest potrawą, z którą można kombinować na różne sposoby (np. leczo z kiełbasą). Podstawowe składniki lecza to pomidory i papryka. Ja osobiście lubię pomodzić i pododawać co nieco. Tu przedstawię leczo z cukinią, tak jak robię do słoików na zimę.
Składniki:
- 2,5 kg papryki pokrojonej w paski
- 2 kg pokrojonych pomidorów
- 25 dag ostrej papryki
- 1kg pokrojonej cukinii (żółtej, zielonej, białej)
- sól
Wykonanie:
Paprykę myjemy, pozbywamy się nasion i kroimy w szersze paski. Pomidory myjemy i kroimy. Cukinię kroję w większą kostkę. Nie obieram ze skórki. Paprykę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (olej, smalec) i dusimy ok. 15 min.
Następnie dodajemy pomidory i znowu dusimy ok. 10 min.
Następnie dodajemy cukinię i dusimy ok. 10-15 minut.
Na koniec doprawiamy solą. Dusimy aż cukinia zrobi się „przezroczysta”.
Tak przygotowane leczo składamy do wyparzonych słoików i zamykamy.Dodatkowo możemy zapasteryzować. Dno garnka wyścielamy ściereczką, wlewamy trochę cieplej wody, ustawiamy słoiki, dolewamy dobrze ciepłej wody do 2/3 wysokości słoika, zagotowujemy i gotujemy ok 15 min.
Smacznego 🙂

