Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese – klasyczne włoskie danie przygotowywane z różnego rodzaju mięs i świeżych pomidorów. W okresie zimowo-wiosennym trudno o aromatyczne, pachnące, pełne słońca pomidory więc sięgamy do pomidorów w puszcze lub po domowe przeciery pomidorowe. Zaletą tego dania jest jego prostota i szybkość wykonania 🙂 Przepis, który prezentuje, przepis pochodzi od Dobry Dietetyk Arleta Mazurek.
Wiem, że jest smacznie i zdrowo 🙂
Składniki:
- jedna cebula
- czosnek (1-4 ząbków – zależy kto ile lubi)
- makaron spaghetti pełnoziarnisty
- ocet balsamiczny – 2 łyżki
- oliwa z oliwek
- pomidory krojone 500g (z kartonika lub puszki – w lecie świeże pomidory)
- bazylia
- papryka słodka
- sól
- mięso mielone (wołowe, wieprzowe, mieszane) 150g
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.
Następnie dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Smażymy ok. 5 minut, po czym dodajemy pomidory (ja pomidory dodatkowo blenduję), czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię i ocet balsamiczny.
Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy ok 15 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Do gotowego sosu wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy. Przykrywamy na chwilę, żeby makaron przeszedł sosem.
SMACZNEGO 🙂