Knedle ze śliwkami
Składniki:
- ugotowane ziemniaki 1 kg
- mąka 250g
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- śliwki bez pestek
- mąka do podsypywania
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Gdy przestygną przeciskami przez praskę. Formujemy kopczyk i posypujemy go mąką. Dodajemy jajka i sól.
Zaczynamy wyrabiać ciasto. W razie potrzeby możemy dosypać mąki. Ja czasem dosypuję ok. dwóch łyżek.
Z gotowego ciasta odrywamy kawałek i formujemy placuszek.
Na nim układamy śliwkę i łączymy brzegi ciasta tak, aby zakryć dokładnie śliwkę.
Przygotowane knedle układamy na posypanej mąką stolnicy lub tacy.
Wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Od momentu wypłynięcia knedli na wierzch, gotujemy jeszcze ok. 3-4 minut.
Ugotowane knedle podajemy z masełkiem lub ze śmietaną na słodko.
Smacznego 🙂