Faszerowane kotlety mielone
Kotlety mielone nie zawsze muszą być takie same. Ja lubię faszerowane.
Składniki na kotlety:
- mięso mielone ok. 1kg
- 2 jajka
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
Składniki na farsz:
- 6-8 oliwek
- por (ok. 5-6 cm wystarczy)
- suszone pomidory (4 łyżki)
- starty ser żółty (10 dag)
Wykonanie:
Do miski dajemy mięso, wbijamy jajka, dosypujemy mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz, przeciskamy czosnek. Wszystko wyrabiamy. Składniki na farsz siekamy i mieszamy je razem w miseczce. Na dłoń nabieramy porcję mięsa i formujemy placuszek.
Na środek nakładamy farsz.
Zamykamy kotleta i formujemy kulę.
Tak przygotowanego kotleta obtaczamy w bułce tartej.
Gotowe kotlety smażymy na tłuszczu na złoty kolor .
Gotowe kotlety podajemy z tym co lubimy. U mnie wersja z ryżem i sałatką z ogórków na ostro.
Uwagi:
- kotlety dobrze jest formować mokrymi dłońmi, wystarczy przepłukać dłonie
- do smażenia preferuję smalec