Kurczak z ryżem i warzywami
Kurczak z ryżem i warzywami to idealne danie obiadowe „jednogarnkowe” (jednopatelniowe) dla całej rodziny. Smakuje dzieciom i dorosłym. Jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu a do tego kolorowe 🙂
Składniki:
- jedna umyta i pokrojona w kostkę pierś z kurczaka
- 2 szklanki ryżu
- puszka kukurydzy
- kolorowa papryka
- winogron
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Pierś z kurczaka smażymy na oleju dodając soli i pieprzu.
Do usmażonej piersi dodajemy paprykę i chwilę dusimy (ok. 7 minut).
Następnie dodajemy ugotowany ryż i kukurydzę. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dosmaczamy solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy winogron i mieszamy.
Smacznego 🙂