![](https://pyszotki.pl/wp-content/uploads/2019/04/kurczak3.0.jpg)
Kieszonka z piersi z kurczaka z mozzarellą
Pomysłów na zdrowe i smaczne dania obiadowe od Dobry Dietetyk Arleta Mazurek jest wiele. Jednym z niech jest Kieszonka z piersi z kurczaka z mozzarellą. Jest to danie, które nie wymaga jakoś specjalnych zdolności kulinarnych. Zresztą sami się przekonacie. Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI:
- piersi z kurczaka – połówka na dorosłą osobę (reszta składników na pół piersi jest podana)
- jedna marchewka
- pół cukinii lub korzeń pietruszki czy selera
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- oliwa z oliwek 2 łyżeczki
- pół łyżeczki bazylii suszonej
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- ser mozzarella – 2-3 plastry do nadziania
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
Mięso skrapiamy oliwą z oliwek, nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na około 30 min. Cukinię kroimy w półksiężyce (jeśli nie mamy to pietruszkę lub seler ucieramy na grubej tarce – ja cukinii nie miałam, ale kiedyś zrobię z cukinią), papryki kroimy w kostkę a marchewkę w plasterki lub ucieramy na grubych oczkach. Warzywa wykładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Mięso wyjmujemy z lodówki i nacinamy wzdłuż lub robimy nacięcie nożem jak do nadziewania. Wkładamy mozzarellę i mięso kładziemy między warzywami. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika i i pieczemy w 1600C, 30 minut funkcja góra/dół. Upieczone mięso i warzywa podajemy z kaszą kuskus lub z brązowym ryżem. Ja dodatkowo posypałam kiełkami brokuła i rzodkiewki.
Smacznego 🙂
![](https://pyszotki.pl/wp-content/uploads/2019/04/kirczakA1.jpg)
![](https://pyszotki.pl/wp-content/uploads/2019/04/zupa1.jpg)