
Kurczak zapiekany z ananasem, żurawiną i serem
Kurczak zapiekany z ananasem, żurawiną i serem, idealne danie na świąteczny obiad. Jest to kolejna odsłona wspaniałego posiłku z kurczakiem w roli głównej. Danie banalnie proste w wykonaniu, kilka składników, krótki czas przygotowania a efekt wspaniały. Jest smacznie i przede wszystkim zdrowo a jak zdrowo, to o tym daniu przypomniała mi oczywiście Pani Dobry Dietetyk Arleta Mazurek.
Składniki:
- ananas – jeden plaster na jedną porcję kurczaka
- kurczak , filet – w zależności ile ma być porcji
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka na porcję
- ser żółty tarty – łyżka na porcję
- sól pieprz do smaku
- ryż
- ulubiona surówka
Wykonanie:
Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy i porcjujemy. Ja z połówki piersi robię dwa kotlety. Lekko rozbijamy mięso, smarujemy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blachę i pieczemy w 1800C około 20 min. Po tym czasie wyjmujemy mięso i na każdy plaster mięsa kładziemy plaster ananasa, w środek ananasa wkładamy łyżeczkę konfitury z żurawiny (lub borówki). Górę posypujemy startym żółtym serem. Wszystko wkładamy z powrotem do piekarnika na jakieś 10 min – temperatura ta sama.
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Jako surówkę użyłam sałatę lodową, szczypiorek, rzodkiewkę, ogórek, pomidor, koperek, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku.
SMACZNEGO 🙂
Uwagi: na konfiturkę z żurawiny wzięłam jakieś 6 łyżek mrożonej żurawiny, podlałam dwiema łyżkami wody i rozsmażałam ok 15 min. Na koniec rozgniotłam żurawinę widelcem. Do ryżu dodaję kurkumę, im więcej kurkumy tym kolor bardziej pomarańczowy 🙂

