
Ciasteczka orzechowe
Ciasteczka orzechowe – bardzo smaczne i bardzo proste w wykonaniu 🙂 Każdy jest w stanie je wykonać, niezależnie od zdolności kulinarnych. Wspaniałe do kawy i herbaty a robiąc je z dziećmi, zapewniamy im dodatkową atrakcję i naukę. W tym przepisie użyłam orzechów włoskich, ale można zastąpić je migdałami.
Składniki:
- mąka pszenna lub orkiszowa – 450g
- 250g masła (przed robieniem ciasta wyjąć z lodówki na godzinę)
- 250g cukru
- jeden cukier waniliowy
- 1 jajko
- 130g mielonych orzechów włoskich
Wykonanie:
Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym ok. 5 min. Dodajemy jajko i miksujemy.
Następnie wsypujemy połowę mąki i orzechów mielonych i miksujemy.
Ciasto przekładamy na stolnicę, dodajemy resztę mąki i orzechów i wyrabiamy ręcznie.
Gotowe ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5mm na stolnicy podsypanej mąką. Wycinamy dowolne kształty i układamy na blachę wyłożoną papierem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 min w temp. 1800C, funkcja góra/dół. Gotowe ciasteczka zostawiamy do wystudzenia, aczkolwiek jest to trudne, bo zapach kusi… 😉
SMACZNEGO 🙂
Uwagi: orzechy możemy zmielić w blenderze 🙂

