Ciasteczka, torciki, słodkości

Ciasteczka orzechowe

image_pdfimage_print

Ciasteczka orzechowe – bardzo smaczne i bardzo proste w wykonaniu 🙂 Każdy jest w stanie je wykonać, niezależnie od zdolności kulinarnych.  Wspaniałe do kawy i herbaty a robiąc je z dziećmi, zapewniamy im dodatkową atrakcję i naukę.  W tym przepisie użyłam orzechów włoskich, ale można zastąpić je migdałami.

Składniki:

  • mąka pszenna lub orkiszowa – 450g
  • 250g masła  (przed robieniem ciasta wyjąć z lodówki na godzinę)
  • 250g cukru
  • jeden cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 130g mielonych orzechów włoskich

 

Wykonanie:

Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym ok. 5 min. Dodajemy jajko i miksujemy.

Następnie wsypujemy połowę mąki i orzechów mielonych i miksujemy.

Ciasto przekładamy na stolnicę, dodajemy resztę mąki i orzechów i wyrabiamy ręcznie.

Gotowe ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5mm na stolnicy podsypanej mąką. Wycinamy dowolne kształty i układamy na blachę wyłożoną papierem.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 min w temp. 1800C, funkcja góra/dół. Gotowe ciasteczka zostawiamy do wystudzenia, aczkolwiek jest to trudne, bo zapach kusi… 😉

SMACZNEGO 🙂

Uwagi: orzechy możemy zmielić w blenderze 🙂