Kruche babeczki
Uwielbiam robić kruche babeczki w formie tradycyjnej, ale teraz ze względu na Wielkanoc, zrobiłam w formie koszyczków. Cieszą oko wyglądem a podniebienie smakiem. Coś tradycyjnego w innej formie. Można poprosić dzieci o pomoc w dekorowaniu, dzięki czemu kształtują swój kunszt małego artysty. Troszkę zabawy a potem czysta przyjemność z konsumowania wspólnie zrobionych koszyczków-babeczek 🙂
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna – 400g
- masło – 200g
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie 2 łyżki kwaśniej śmietany
WYKONANIE:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę i łączymy z masłem poprzez siekanie lub utarcie masła na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier puder i łączymy, następnie dodajemy żółtka i zaczynamy zagniatać ciasto.
Gdyby źle się zagniatało to możemy dodać śmietanę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy dużą szklanką okręgi. Wkładamy je do formy na muffiny i ugniatamy, żeby dokładnie przylegało do brzegów.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15 min w 1800C funkcja góra/dół. Pamiętajmy, że do koszyka trzeba dorobić rączkę. Rozwałkowujemy resztki ciasta i radełkiem kroimy paseczki około 8 na 0,8 cm. Układamy na blachę i pieczemy ok 12min w 1800C funkcja góra/dół.
Do koszyczków-babeczek robimy ulubioną masę i dekorujemy wg uznania. Ja ubiłam śmietanę 30% z serkiem mascarpone i 2 łyżkami cukru pudru. Masę nakładałam szprycą. Do dekoracji użyłam galaretki, jajka czekoladowe i kolorową posypkę. Można również zrobić krem budyniowy.
SMACZNEGO 🙂