Szyszki z ryżu preparowanego
Szyszki z ryżu preparowanego – dmuchanego 🙂 smak z dziecięcych lat. Tak niewiele potrzeba żeby wrócić wspomnieniami do tamtych chwil. U wielu z nas szyszki były obowiązkowym „ciastkiem” każdych większych uroczystości rodzinnych. Ja odkąd mam dzieci, robię je w każde święta. Tak jest i teraz. 3 składniki, 30 minut i szyszki gotowe 🙂
Składniki:
- 200-240 g ryżu preparowanego-dmuchanego (to zależy jak krówkowo lubimy 😉 )
- 150g masła prawdziwego
- 500g krówek (zważone bez papierków)
Wykonanie:
Do garnuszka wkładamy masło i trochę pokrojone krówki.
Wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu całkowitego roztopienia się króweki połączenia z masłem (nie gotujemy).
Następnie wyłączamy gaz i dodajemy ryż. Wszystko dokładnie mieszamy.
Szyszki formujemy w wilgotnych dłoniach i układamy na talerz lub wkładamy do papilotek na muffinki (nie będą się sklejać). Czekamy aż dobrze zastygną i jemy 😉
SMACZNEGO 🙂
Uwagi: dłonie moczymy w zimnej wodzie, dzięki czemu ryż nie będzie kleił się nam do nich 🙂