
Chili con carne z ryżem
Pyszne danie obiadowe z wołowiną, ryżem, warzywami… Sycące i nie czuć po nim ciężaru na żołądku 🙂 Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Przepis pochodzi od niezawodnej Pani Dobry Dietetyk Arleta Mazurek.
SKŁADNIKI:
- jedna średnia cebula
- kilka ząbków czosnku
- puszka fasolki czerwonej konserwowej
- mała puszka kukurydzy
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- jedna papryka czerwona
- jeden pomidor
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- ulubione zioła (u mnie bazylia, oregano, majeranek, tymianek – po 1 łyżeczce)
- mielona wołowina – 300g
- ryż brązowy – 200g
WYKONANIE:
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie.
Dodajemy mięso i podsmażamy ok. 10 min. a następnie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę i przecier pomidorowy. Wszystko dusimy ok. 10 min.
Następnie dodajemy paprykę, fasolkę, kukurydzę i ulubione zioła, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu kilka minut.
Ostatni etap to dodanie ryżu, wymieszanie wszystkiego i doprawienie do smaku. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i ponownie dusimy na małym ogniu kilka minut, żeby smaki przeszły sobą.
SMACZNEGO 🙂

