Ciasteczka, torciki, słodkości

Leśny mech

image_pdfimage_print

Zostałam poproszona przez koleżankę o wykonanie ciasta Leśny mech – ze SZPINAKIEM ciasto. ??? Ze szpinakiem??? Tak i powiem, że jest pycha. Pierwsze oczywiście nie wyszło, ale nauczona własnymi błędami przystąpiłam do wykonania drugiego i to już wyszło 😀 😀 Ciasto wilgotne, z owocami i do tego ten piękny szmaragdowy kolor a szpinak praktycznie niewyczuwalny. Dzieci zjadły i powiedziały, że super zielone ciasto mama zrobiła 😉  🙂

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • szpinak (świeży lub mrożony) 250 g
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki oleju

Masa:

  • 500ml śmietanki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietanki

Wykonanie ciasta:

Zaczynamy od przygotowania szpinaku. Mrożony rozmrażamy i blendujemy na gładką masę. Jeżeli mamy świeży szpinak to wkładamy do garnuszka i podgrzewamy aż zmięknie, odciskamy nadmiar soku i blendujemy. Ja użyłam szpinaku mrożonego 🙂 Jajka wybijamy do miski, wsypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę przez kilka minut. Następnie dodajemy cieniutkim strumykiem olej cały czas miksując. Zmniejszamy obroty i dodajemy partiami szpinak. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy na małych obrotach. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o ø 23 – 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-50 min (do suchego patyczka) w 1800C, funkcja góra/dół.  Po upieczeniu studzimy.

Wykonanie masy:

Do salaterki wlewamy śmietankę i zaczynamy ubijać. W trakcie ubijania dodajemy cukier puder i dwa fixy. Ubijamy aż śmietanka będzie sztywna, dodajemy mascarpone i miksujemy. Do masy możemy wsypać świeże borówki.

Przełożenie:

Ciasto przekrawamy na trzy blaty. Ten górny jest najmniejszy bo jego kruszymy – może to być ścięty i pokruszony sam wierzch. Ciasto lekko nasączmy herbatą lub sokiem z cytryny z wodą. Nakładamy pół masy – możemy posypać masę borówkami, jagodami, pestkami granatu, drobnym winogronem. Przykrywamy drugim blatem i również nasączamy i wykładamy resztę masy. Na wierzch rozsypujemy pokruszone ciasto i ozdabiamy owocami – jagody, borówki, maliny, granat, winogron – wedle uznania 🙂  Ja dodatkowo użyłam cukierkowych lizaków.

 

Smacznego 🙂