Leśny mech
Zostałam poproszona przez koleżankę o wykonanie ciasta Leśny mech – ze SZPINAKIEM ciasto. ??? Ze szpinakiem??? Tak i powiem, że jest pycha. Pierwsze oczywiście nie wyszło, ale nauczona własnymi błędami przystąpiłam do wykonania drugiego i to już wyszło 😀 😀 Ciasto wilgotne, z owocami i do tego ten piękny szmaragdowy kolor a szpinak praktycznie niewyczuwalny. Dzieci zjadły i powiedziały, że super zielone ciasto mama zrobiła 😉 🙂
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- szpinak (świeży lub mrożony) 250 g
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki oleju
Masa:
- 500ml śmietanki 30%
- 250g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 fixy do śmietanki
Wykonanie ciasta:
Zaczynamy od przygotowania szpinaku. Mrożony rozmrażamy i blendujemy na gładką masę. Jeżeli mamy świeży szpinak to wkładamy do garnuszka i podgrzewamy aż zmięknie, odciskamy nadmiar soku i blendujemy. Ja użyłam szpinaku mrożonego 🙂 Jajka wybijamy do miski, wsypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę przez kilka minut. Następnie dodajemy cieniutkim strumykiem olej cały czas miksując. Zmniejszamy obroty i dodajemy partiami szpinak. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy na małych obrotach. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o ø 23 – 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-50 min (do suchego patyczka) w 1800C, funkcja góra/dół. Po upieczeniu studzimy.
Wykonanie masy:
Do salaterki wlewamy śmietankę i zaczynamy ubijać. W trakcie ubijania dodajemy cukier puder i dwa fixy. Ubijamy aż śmietanka będzie sztywna, dodajemy mascarpone i miksujemy. Do masy możemy wsypać świeże borówki.
Przełożenie:
Ciasto przekrawamy na trzy blaty. Ten górny jest najmniejszy bo jego kruszymy – może to być ścięty i pokruszony sam wierzch. Ciasto lekko nasączmy herbatą lub sokiem z cytryny z wodą. Nakładamy pół masy – możemy posypać masę borówkami, jagodami, pestkami granatu, drobnym winogronem. Przykrywamy drugim blatem i również nasączamy i wykładamy resztę masy. Na wierzch rozsypujemy pokruszone ciasto i ozdabiamy owocami – jagody, borówki, maliny, granat, winogron – wedle uznania 🙂 Ja dodatkowo użyłam cukierkowych lizaków.
Smacznego 🙂