Marynowany filet z kurczaka
Marynowany filet z kurczaka w sosie jogurtowym z curry podawany z warzywami i ryżem to propozycja na przepyszny obiad. Mięso z kurczaka wychodzi soczyste, jogurt nadaje wspaniałego smaku, przygotowanie jest bardzo proste a do tego całość jest w wersji fit 🙂 Danie pochodzi ze skarbnicy przepisów Dobry Dietetyk Arleta Mazurek Polecam i zapraszam 🙂
Składniki:
- filet z kurczaka (cały)
- czosnek – 3 ząbki
- groszek zielony – 4-5 łyżek (mrożony lub świeży)
- jogurt naturalny 2% – 150g
- jedna marchewka
- jeden średni por
- seler korzeniowy
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- sos sojowy – 2 łyżki
- sok z cytryny – 2 łyżki
- przyprawa curry – 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz
- ryż brązowy
Wykonanie:
Jogurt mieszamy z curry, szczyptą pieprzu, sosem sojowym oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Tak przygotowaną marynatą zalewamy umyte i osuszone mięso i pozostawiamy na przynajmniej dwie godziny.
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku razem z całą marynatą w 1800C przez 35-40 min funkcja góra/dół.
Warzywa kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy je na oliwie z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Mięso układamy na warzywach i posypujemy świeżą kolendrą lub bazylią. Podajemy z brązowym ryżem.
Smacznego 🙂