Brownie z fasoli
Brownie z fasoli – ciastko, które zaskoczy nie jedną osobę 🙂 Jest pyszne, aksamitne, czekoladowe, nie za słodkie, idealne do niedzielnej kawy, na babski wieczór, gdy jesteśmy na diecie ;), dla diabetyków, dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. W ciastku nie ma grama mąki 🙂 słodyczy nadaje ksylitol i banany. Przepis banalnie prosty, każdy jest w stanie je zrobić – ono po prostu nie ma prawa się nie udać 🙂 Serdecznie zapraszam do wykonania i spróbowania Nie każdy wierzy, że to jest z fasoli ciastko
SKŁADNIKI:
- 2 puszki czerwonej fasoli (ok. 440g po odsączeniu)
- 4 jajka
- 30g prawdziwego kakao (3 łyżki)
- 2 dojrzałe banany
- 150g ksylitolu (3/4 szklanki)
- 3 łyżki oleju kokosowego (ja użyłam rafinowany)
- orzechy włoskie – 2 garści opcjonalnie
WYKONANIE:
Wszystko zaczynamy od włączenia piekarnika i nagrzania go do 1800C. Fasolę należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę.
Na koniec możemy dodać posiekane orzechy włoskie i mieszamy.
Gotową masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem – moja ma 20/20 cm.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy 50 min. funkcja góra/dół. Po upieczeniu dajemy ciastku chwilę odpocząć żeby dobrze stężało i wyjmujemy dopiero z blaszki.
Wystudzone ciasto możemy polać polewą i udekorować owocami.
POLEWA:
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki prawdziwego kakao
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki żelatyny
WYKONANIE:
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia a potem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Olej kokosowy, kakao i miód umieszczamy w garnuszku powoli podgrzewamy tylko do rozpuszczenia składników. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Przestudzoną polewą polewamy wystudzone ciasto, układamy truskawki, które również polewamy resztą polewy i odstawimy wszystko do stężenia ( a tężeje szybko 😉 )
SMACZNEGO 🙂