Przekąski

Cukiniowe placuszki

image_pdfimage_print

SKŁADNIKI:

  • jedna średnia cukinia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąk
  • ok 15 dag sera żółtego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • natka pietruszki lub koperek
  • pół cebuli
  • sól, pieprz

WYKONANIE:

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. W pojemniku posypujemy solą (ok. pół łyżeczki) i mieszamy. Odstawiamy aż cukinia puści sok. Odciskamy cukinię w dłoniach lub na ręczniku papierowym. Do cukinii dodajemy mąkę, jajka, ser utarty na dużych oczkach, pietruszkę lub koperek, cebulę drobno pokrojoną, jogurt grecki, sól i pieprz do smaku.

Wszystko mieszamy. Jak jest za gęste to dodajemy jogurtu jak za rzadkie to mąki.

Smażymy na rozgrzanym oleju.

Podajemy z kleksem jogurtu lub z sosem czosnkowym.

SMACZNEGO 🙂 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *