Cukiniowe placuszki
SKŁADNIKI:
- jedna średnia cukinia
- 2 jajka
- 3 łyżki mąk
- ok 15 dag sera żółtego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- natka pietruszki lub koperek
- pół cebuli
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. W pojemniku posypujemy solą (ok. pół łyżeczki) i mieszamy. Odstawiamy aż cukinia puści sok. Odciskamy cukinię w dłoniach lub na ręczniku papierowym. Do cukinii dodajemy mąkę, jajka, ser utarty na dużych oczkach, pietruszkę lub koperek, cebulę drobno pokrojoną, jogurt grecki, sól i pieprz do smaku.
Wszystko mieszamy. Jak jest za gęste to dodajemy jogurtu jak za rzadkie to mąki.
Smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy z kleksem jogurtu lub z sosem czosnkowym.
SMACZNEGO 🙂