Napęchniałe
Ta przekąska jest smakiem z dzieciństwa. Gdy z obiadu zostawały ziemniaki a w lodówce były drożdże to można było zajadać się napęchniałymi.
SKŁADNIKI:
- ugotowane ziemniaki ok. 3 szklanek – mniej więcej 300g
- 2 szklanki mąki
- drożdże 1/3 kostki
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki wody
- olej do smażenia
WYKONANIE:
Drożdże posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ziemniaki przeciskamy przez praskę na stolnicę i posypujemy mąką. Trochę mieszamy. Dodajemy drożdże, wodę i zagniatamy jak na pierogi. Formujemy kulę i odstawiamy żeby ciasto troszkę urosło (na około 15 min). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm i wycinamy dowolne kształty. Dajemy placuszkom chwilę, żeby podrosły (ok. 5 min) i smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO 🙂