Konfitury, przetwory

Konfitura z płatków dzikiej róży

image_pdfimage_print

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg płatków dzikiej róży
  • 1,5 l wody
  • 550 g cukru
  • sok z jednej cytryny

WYKONANIE:

Przygotowanie konfitury zaczynamy od oczyszczenia płatków róży. Dobrze jest przelać je zimną wodą, zostawić na kilkanaście minut a następnie zebrać ewentualne wypływające robaczki. Wybieramy płatki róży i rozkładamy na papierowych ręczniczkach do wyschnięcia.

W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy płatki.

Po 2 minutach odcedzamy płatki, ale NIE WYLEWAMY WODY Z PŁATKÓW, tylko odcedzamy nad innym garnkiem na durszlak. Płatki przelewamy zimną wodą

Do odlanej wody z płatków wsypujemy cukier i gotujemy do momentu powstania syropu.

Następnie wrzucamy płatki i wysmażamy do uzyskania konsystencji konfitury.

Na koniec dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Mieszamy, smażymy jeszcze jakieś 3 minutki i składamy do słoiczków.

Słoiczki ustawiamy w garnku z wodą i ściereczką i pasteryzujemy 15 min.

Gotowe odstawiamy do wystygnięcia.

Konfitura idealnie nadaje się do pączków, rogalików, ciastek z dziurką.

SMACZNEGO  🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *