Konfitura z płatków dzikiej róży
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg płatków dzikiej róży
- 1,5 l wody
- 550 g cukru
- sok z jednej cytryny
WYKONANIE:
Przygotowanie konfitury zaczynamy od oczyszczenia płatków róży. Dobrze jest przelać je zimną wodą, zostawić na kilkanaście minut a następnie zebrać ewentualne wypływające robaczki. Wybieramy płatki róży i rozkładamy na papierowych ręczniczkach do wyschnięcia.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy płatki.
Po 2 minutach odcedzamy płatki, ale NIE WYLEWAMY WODY Z PŁATKÓW, tylko odcedzamy nad innym garnkiem na durszlak. Płatki przelewamy zimną wodą
Do odlanej wody z płatków wsypujemy cukier i gotujemy do momentu powstania syropu.
Następnie wrzucamy płatki i wysmażamy do uzyskania konsystencji konfitury.
Na koniec dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Mieszamy, smażymy jeszcze jakieś 3 minutki i składamy do słoiczków.
Słoiczki ustawiamy w garnku z wodą i ściereczką i pasteryzujemy 15 min.
Gotowe odstawiamy do wystygnięcia.
Konfitura idealnie nadaje się do pączków, rogalików, ciastek z dziurką.
SMACZNEGO 🙂