
Pączki
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 50 g drożdży
- 100-150 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 5-6 łyżek oleju lub 100 g masła – margaryny
- cukier waniliowy
- 40 ml spirytusu (opcjonalnie)
- pół łyżeczki soli
- skórka z wyparzonej cytryny
- konfitura z dzikiej róży, marmolada, wiśnie, czekolada itp…
- olej do smażenia (1 l)
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże rozkruszamy i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Dodajemy pół szklanki podgrzanego mleka i 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę ciepłego mleka łączymy z żółtkami i jajkiem oraz z resztą cukru i cukru waniliowego i trochę roztrzepujemy. Do miski wysypać mąkę i sól i skórkę z cytryny. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz mleko z jajkami i cukrami. Wyrabiamy i pod koniec wyrabiania dodajemy olej lub roztopione masło – margarynę i opcjonalnie spirytus. Wyrabiamy dokładnie ciasto aż będzie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu odrywamy kawałki ciasta, robimy placuszek i nadziewamy. Łączymy brzegi i formujemy kule. Odkładamy na oprószaną mąką stolnicę i czekamy aż urosną. Smażymy w głębokim rozgrzanym oleju.
Usmażone wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia a następnie dekorujemy wg uznania.
SMACZNEGO!!!

