Serowe obwarzanki
Serowe obwarzanki to świetna alternatywa dla tradycyjnych obwarzanków drożdżowych. Jeśli nie mamy czasu na tradycyjne gdzie ciasto musi rosnąć, to wykonajmy błyskawiczne obwarzanki na sodzie z serkami homogenizowanymi. Robimy je w 30 min. Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI:
- mąka – 350g
- 2 jajka
- 70g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 serki homogenizowane waniliowe (po 140g)
- łyżeczka sody
- olej do smażenia
WYKONANIE:
Mąkę z sodą przesiewamy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1 cm. Szklanką wykrawamy okręgi a a kieliszkiem dziurki. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej (ok. 2 cm. wysokości naczynia). Wkładamy obwarzanki i smażymy na złoty kolor. Wkładamy na ręcznik papierowy. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i zajadamy. Najlepsze są na świeżo – dłużej i tak nie poleżą 😂😂.
SMACZNEGO 🙂