Ciasteczka cytrynowo-bazyliowe
Kruche ciasteczka cytrynowo-bazyliowe z lukrem cytrynowo-bazyliowym 😋 dla niektórych może szaleństwo a dla mnie niebo w gębie 😋😋😋. Z połączenia tych dwóch smaków powstały przepyszne ciasteczka, które szybko znikają. Od dawna chodził za mną ten smak. Będąc w Warszawie spróbowałam za namową brata lodów o tym smaku i okazało się, że są obłędnie przepyszne 😋😋😋😋. Zapraszam po przepis bo nie można go trzymać dla siebie 🙂
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna – 300g
- masło prawdziwe – 150g
- cukier – 100g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- 1 jajko
- jedno żółtko
- skórka i sok z jednej cytryny
- 10 listków świeżej bazylii
SKŁADNIKI NA LUKIER CYTRYNOWO-BAZYLIOWY
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 5-6 listków świeżej bazylii
WYKONANIE:
Cytrynę wyparzamy, skórkę ścieramy na drobnej tarce a sok wyciskamy. Listki bazylii myjemy i drobno siekamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Suche składniki siekamy z masłem lub masło ścieramy na tarce na dużych oczkach (ja wolę ścierać na tarce). Dodajemy jajko, żółtko, sok i skórkę z cytryny oraz drobno posiekaną bazylię. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Wkładamy do woreczka i na godzinę chowamy do lodówki. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-5mm i wycinamy kształty dowolnymi foremkami. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 1900C, funkcja góra/dół przez ok. 20min. Po ostygnięciu możemy udekorować lukrem cytrynowo-bazyliowym.
WYKONANIE LUKRU:
Bazylię myjemy i drobno siekamy. Do cukru wlewamy sok z cytryny, dodajemy bazylię i wszystko łączymy aż powstanie gładki lukier. Jeśli wydaje nam się za rzadki to możemy dosypać trochę cukru pudru.
SMACZNEGO 🙂