Ciasteczka, torciki, słodkości

Ciasteczka cytrynowo-bazyliowe

image_pdfimage_print

Kruche ciasteczka cytrynowo-bazyliowe z lukrem cytrynowo-bazyliowym 😋 dla niektórych może szaleństwo a dla mnie niebo w gębie 😋😋😋. Z połączenia tych dwóch smaków powstały przepyszne ciasteczka, które szybko znikają. Od dawna chodził za mną ten smak. Będąc w Warszawie spróbowałam za namową brata lodów o tym smaku i okazało się, że są obłędnie przepyszne 😋😋😋😋. Zapraszam po przepis bo nie można go trzymać dla siebie 🙂

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna – 300g
  • masło prawdziwe – 150g
  • cukier – 100g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • 1 jajko
  • jedno żółtko
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 10 listków świeżej bazylii

SKŁADNIKI NA LUKIER CYTRYNOWO-BAZYLIOWY

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5-6 listków świeżej bazylii

WYKONANIE:

Cytrynę wyparzamy, skórkę ścieramy na drobnej tarce a sok wyciskamy. Listki bazylii myjemy i drobno siekamy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Suche składniki siekamy z masłem lub masło ścieramy na tarce na dużych oczkach (ja wolę ścierać na tarce). Dodajemy jajko, żółtko, sok i skórkę z cytryny oraz drobno posiekaną bazylię. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Wkładamy do woreczka i na godzinę chowamy do lodówki. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-5mm i wycinamy kształty dowolnymi foremkami. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 1900C, funkcja góra/dół przez ok. 20min. Po ostygnięciu możemy udekorować lukrem cytrynowo-bazyliowym.

WYKONANIE LUKRU:

Bazylię myjemy i drobno siekamy. Do cukru wlewamy sok z cytryny, dodajemy bazylię i wszystko łączymy aż powstanie gładki lukier. Jeśli wydaje nam się za rzadki to możemy dosypać trochę cukru pudru.

SMACZNEGO 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *