Ciasteczka, torciki, s艂odko艣ci

Ciasteczka cytrynowo-bazyliowe

image_pdfimage_print

Kruche ciasteczka cytrynowo-bazyliowe z lukrem cytrynowo-bazyliowym 馃構 dla niekt贸rych mo偶e szale艅stwo a dla mnie niebo w g臋bie 馃構馃構馃構. Z po艂膮czenia tych dw贸ch smak贸w powsta艂y przepyszne ciasteczka, kt贸re szybko znikaj膮. Od dawna chodzi艂 za mn膮 ten smak. B臋d膮c w Warszawie spr贸bowa艂am za namow膮 brata lod贸w o tym smaku i okaza艂o si臋, 偶e s膮 ob艂臋dnie przepyszne 馃構馃構馃構馃構. Zapraszam po przepis bo nie mo偶na go trzyma膰 dla siebie 馃檪

SK艁ADNIKI:

  • m膮ka pszenna – 300g
  • mas艂o prawdziwe – 150g
  • cukier – 100g
  • proszek do pieczenia – 1 艂y偶eczka
  • 1 jajko
  • jedno 偶贸艂tko
  • sk贸rka i sok z jednej cytryny
  • 10 listk贸w 艣wie偶ej bazylii

SK艁ADNIKI NA LUKIER CYTRYNOWO-BAZYLIOWY

  • 2 艂y偶ki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5-6 listk贸w 艣wie偶ej bazylii

WYKONANIE:

Cytryn臋 wyparzamy, sk贸rk臋 艣cieramy na drobnej tarce a sok wyciskamy. Listki bazylii myjemy i drobno siekamy.

M膮k臋 mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Suche sk艂adniki siekamy z mas艂em lub mas艂o 艣cieramy na tarce na du偶ych oczkach (ja wol臋 艣ciera膰 na tarce). Dodajemy jajko, 偶贸艂tko, sok i sk贸rk臋 z cytryny oraz drobno posiekan膮 bazyli臋. Wyrabiamy dok艂adnie ciasto. Wk艂adamy do woreczka i na godzin臋 chowamy do lod贸wki. Stolnic臋 podsypujemy m膮k膮 i rozwa艂kowujemy ciasto na grubo艣膰 3-5mm i wycinamy kszta艂ty dowolnymi foremkami. Uk艂adamy na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 1900C, funkcja g贸ra/d贸艂 przez ok. 20min. Po ostygni臋ciu mo偶emy udekorowa膰 lukrem cytrynowo-bazyliowym.

WYKONANIE LUKRU:

Bazyli臋 myjemy i drobno siekamy. Do cukru wlewamy sok z cytryny, dodajemy bazyli臋 i wszystko 艂膮czymy a偶 powstanie g艂adki lukier. Je艣li wydaje nam si臋 za rzadki to mo偶emy dosypa膰 troch臋 cukru pudru.

SMACZNEGO 馃檪

 

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *