Grzybki ptysiowe
Moja kolejna propozycja na wykorzystanie ciasta ptysiowego to grzybki. Ja grzybów nie zbieram bo się nie znam, ale za to mam takie i co najważniejsze są dostępne o każdej porze roku. Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1/2 margaryny (125g)
- 2/3 szklanki wody (200ml)
- 150g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
WYKONANIE:
W garnku zagotowujemy wodę i margarynę. Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy aż powstanie nam ładna kulka. Uważajmy żeby się nam nie przypaliło ciasto. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie mieszamy przy użyciu trzepaczki lub żeby było łatwiej używamy miksera.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy kapelusz oraz nóżkę na blachę wyłożoną papierem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 1800C, 20 min funkcja góra/dół.
Jako masę do grzybków możemy zrobić krem budyniowy lub zrobić masę czekoladową.
- 1 biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
- 500ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 fixy do śmietany
Śmietankę ubijamy z fixami na sztywno a następnie dodajemy dobrze wystudzoną czekoladę. Masę przekładamy do worka cukierniczego i nadziewamy kapelusiki.
Doczepiamy nóżkę i po zastygnięciu możemy udekorować kapelusze wg uznania. U mnie są maczane w gorzką czekoladę i posypane kolorową posypką.
SMACZNEGO 🙂