Sernik na zimno z masłem orzechowym
W dalszym ciągu szaleję z masłem orzechowym. Tak mnie coś tknęło żeby zrobić sernik z masłem orzechowym i tak oto zrodziło się ciastko na zimno, bez większego wysiłku, coś smacznego dla dużego i małego. Przedstawiam „Sernik na zimno z masłem orzechowym”. Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI:
SPÓD:
- 200g herbatników (dałam 120g herbatników czekoladowych i 80g oreo)
- 50g masła orzechowego tego prawdziwego
- 50g roztopionego masła
WYKONANIE:
Herbatniki rozkruszamy – ja robię to w blenderze – i dodajemy oba masła. Mieszamy dokładnie i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy szklanką i wkładamy do lodówki. Tam niech sobie czeka na masę.
MASA:
- 3 serki homogenizowane waniliowe (po 125g każdy lub po prostu ok. 350g serka homogenizowanego waniliowego)
- jedna mała śmietanka 36%
- 2 białe czekolady
- 1 fix do śmietany
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki wody
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Uważajmy, żeby miska z czekoladą nie dotykała wody. Żelatynę zalewamy wodą i rozpuszczamy również w kąpieli wodnej. Szklankę z żelatyną wstawiam do kubka z gotującą się wodą.
Śmietankę ubijamy z fixem i dodajemy serki homogenizowane. Następnie wlewamy wystudzoną dobrze czekoladę i mieszamy. Na koniec wlewamy wąskim strumieniem rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Ubijamy mikserem. Masę wykładamy na wychłodzony spód z herbatników. Wkładamy do lodówki – masa dość szybko tężeje.
Wierzch:
- 300g masła orzechowego – prawdziwego
- 50g cukru pudru
Masło orzechowe ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem. Przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na górę naszego ciasteczka. Wygładzamy gorącą szpatułką metalową lub łyżką. Ja dodatkowo posypałam wiórkami kokosowymi i granatem, ale mogą to być truskawki, maliny, jagody, borówki czy co tam chcemy 🙂
SMACZNEGO 🙂