
Wafle z masą z mlekiem w proszku
Wafle z mlekiem w proszku, to powrót do smaków z dzieciństwa 🙂 Ten smakołyk gościł u nas zawsze na święta a mleko w proszku było podjadane łyżeczkami 😀 . Teraz, gdy przygotowuję te wafle, wracają wspomnienia… Mojej rodzince bardzo smakują i zawsze podjadają masę 😉 z garnka 🙂
Składniki:
- kostka margaryny – 250 g
- cukier – 200g
- woda – 75 ml
- kakao – 3 łyżeczki
- mleko w proszku – 170g
- wafle
Wykonanie:
Do garnuszka dajemy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Wszystko zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Po wystudzeniu wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masą przekładamy warstwy wafli (smarujemy małe kratki na waflach, w duże za dużo masy wchodzi).
Po położeniu ostatniej tafli wafla, przykrywamy je i przyciskamy czymś twardym na ok. 40 min, żeby warstwy dobrze się zespoliły.
Potem, jeśli zostanie nam masa ( a powinna zostać), to smarujemy górę i możemy posypać wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami.
Smacznego 🙂

