Muffinki jogurtowo – cytrynowe
Szybkie ciastko dla niespodziewanych gości? Muffinki będą idealne. Proste, nieskomplikowane, nie wymagające myślenia 😉 Ten przepis to klasyk, który wychodzi zawsze 🙂
Składniki:
- mąka – 250g
- cukier – 150 g (może być trzcinowy)
- 2 jajka
- 170 ml jogurtu naturalnego
- pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z jednej cytryny
- skórka otarta z jednej wyparzonej cytryny
Wykonanie:
Do jednej miski dajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, dwa jajka oraz jogurt. Wszystko chwilę miksujemy lub mieszamy łyżką.
Następnie wlewamy olej oraz sok z cytryny ze skórką. Wszystko łączymy ze sobą.
Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek na muffinki.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 min w 1800C, funkcja góra/dół. Po upieczeniu muffinki studzimy. Możemy je ozdobić dodatkowo lukrem.
Smacznego 🙂