Robaczki z ciasta ptysiowego
Przyszła pora na podzielenie się przepisem na ciasto ptysiowe i tym co można z niego zrobić. Ciasto wytrawne a daje nam tak wiele możliwości do działania. Można zrobić karpatkę, grzybki, ptysie, łabędzie, gniazdka, robaczki, pączki francuskie i to wszystko z ciasta ptysiowego. Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1/2 margaryny (125g)
- 2/3 szklanki wody (200ml)
- 150g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
WYKONANIE:
W garnku zagotowujemy wodę i margarynę. Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy aż powstanie nam ładna kulka. Uważajmy żeby się nam nie przypaliło ciasto. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie mieszamy przy użyciu trzepaczki lub żeby było łatwiej używamy miksera.
Do garnka z grubym dnem wlewamy ok 1 cm wysokości oleju i rozgrzewamy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdką i wyciskamy na rozgrzany olej porcję ciasta tworząc robaczki. Smażymy z obu stron za złoty kolor. Pamiętajmy, że ciasto nam urośnie. Wykładamy na papier i studzimy. Następnie robaczki maczamy w lukier. Do tego polecam lukier z cukru pudru i cytryny. Do ok 200g cukru pudru wlewamy 4 łyżki soku z cytryny i mieszamy na jednolitą masę.
SMACZNEGO 🙂