Drożdżowe maczki
Maczki drożdżowe to bardzo łatwe w przygotowaniu mini-drożdżówki. Idealne na śniadanie, do szkoły, do pracy, do kawy, jako przekąska… Przygotowanie ciasta drożdżowego jest naprawdę proste i szybkie i tak samo szybko jak się je robi – znikają 🙂
SKŁADNIKI:
- 500g mąki
- 50g drożdży
- 220ml mleka
- 100g cukru
- 80g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- puszka maku
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczamy z łyżką cukru w ciepłym mleku. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę cukru ucieramy z jajkiem. Do mąki dodajemy sól, jajko z cukrem oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło lub margarynę i dalej wyrabiamy.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po wyrośnięciu odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy. Ciasto smarujemy makiem i zawijamy na 3 lub 4 razy. Kroimy w paski o szerokości ok 3-4cm i układamy na blachę wyłożoną papierem.
Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia, potem smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 min w temp. 1800C, funkcja góra/dół.
Smacznego 🙂