Ciasteczka, torciki, słodkości,  Przekąski

Drożdżowe maczki

image_pdfimage_print

Maczki drożdżowe to bardzo łatwe w przygotowaniu mini-drożdżówki. Idealne na śniadanie, do szkoły, do pracy, do kawy, jako przekąska… Przygotowanie ciasta drożdżowego jest naprawdę proste i szybkie i tak samo szybko jak się je robi – znikają 🙂

SKŁADNIKI:

  • 500g mąki
  • 50g drożdży
  • 220ml mleka
  • 100g cukru
  • 80g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • puszka maku

WYKONANIE:

Drożdże rozpuszczamy z łyżką cukru w ciepłym mleku. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy  do wyrośnięcia. Resztę cukru ucieramy z jajkiem. Do mąki dodajemy sól, jajko z cukrem oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło lub margarynę i dalej wyrabiamy.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po wyrośnięciu odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy. Ciasto smarujemy makiem i zawijamy na 3 lub 4 razy. Kroimy w paski o szerokości ok 3-4cm i układamy na blachę wyłożoną papierem.

Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia, potem smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 min w temp. 1800C, funkcja góra/dół.

Smacznego 🙂