Drożdżowe róże z makiem
Od jakiegoś czasu stała mi puszka z makiem i czekała na swoje przeznaczenie 🤣😂🤣😂 W końcu nadszedł na nią czas i powstały makowe pyszności. W pierwszej wersji powstały Drożdżowe róże z makiem. Troszkę zabawy, ale efekt jest zachwycający i zachęca do szybkiego pochłaniania drożdżowych różyczek 🙂 Przygotowanie samego ciasta jest bardzo proste, zabawa jest przy formowaniu róży, ale wystarczy w odpowiednią stronę zakręcić i wychodzi piękny kwiat 🌹 🙂 Zapraszam
SKŁADNIKI:
- 500g mąki
- 50g drożdży
- 220ml mleka
- 100g cukru
- 80g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- puszka maku
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczamy z łyżką cukru w ciepłym mleku. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę cukru ucieramy z jajkiem. Do reszty mąki dodajemy sól, jajko z cukrem oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i dalej wyrabiamy.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po wyrośnięciu odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy. Wykrawamy szklanką okręgi jak na pierogi. Układamy 5 okręgów zahaczając jeden o drugi – tak jak na zdjęciu.
Rozsmarowujemy mak.
Skręcamy od płatka, który jest „na spodzie”, naciskamy na środku i przekrawamy na dwie róże. Rozchylamy lekko płatki.
Tak przygotowane róże wkładam do foremki na muffinki. Pasuje tu idealnie – ciasto rośnie i zachowuje kształt. Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 15 minut, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 1800C, góra/dół przez ok 30 minut. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
🌹🌹🌹🌹🌹
SMACZNEGO 🙂