Ciasteczka, torciki, słodkości

Gniazdka z ciasta ptysiowego

image_pdfimage_print

Przyszła pora na podzielenie się przepisem na ciasto ptysiowe i tym co można z niego zrobić. Ciasto wytrawne a daje nam tak wiele możliwości do działania. Można zrobić karpatkę, grzybki, ptysie, łabędzie, gniazdka, robaczki, pączki francuskie i to wszystko z ciasta ptysiowego. Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1/2 margaryny (125g)
  • 2/3 szklanki wody (200ml)
  • 150g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek

WYKONANIE:

W garnku zagotowujemy wodę i margarynę.

Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy aż powstanie nam ładna kulka.

Uważajmy żeby się nam nie przypaliło ciasto. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie mieszamy przy użyciu trzepaczki lub żeby było łatwiej używamy miksera.

Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskamy podwójne okręgi na blachę wyłożoną papierem. W środku zostawiamy dziurkę.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 1800C, 20 minut funkcja góra/dół – na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół – oczywiście zimne.

MASA:

  • jeden serek mascarpone
  • galaretka – dowolna
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody co jest w przepisie i odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i wlewamy dobrze wystudzoną ale nie tężejącą galaretkę. Masa może być dość rzadka, ale wystarczy schować na chwilę do lodówki i zgęstnieje. Nakładamy masę do szprycy i wyciskamy na przekrojone gniazdka. Przykrywamy drugą połówką i dekorujemy owocami wg uznania.

Z tego ciasta przygotujemy karpatkę, ptysie, grzybki, gniazdka, robaczki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *