Gniazdka z ciasta ptysiowego
Przyszła pora na podzielenie się przepisem na ciasto ptysiowe i tym co można z niego zrobić. Ciasto wytrawne a daje nam tak wiele możliwości do działania. Można zrobić karpatkę, grzybki, ptysie, łabędzie, gniazdka, robaczki, pączki francuskie i to wszystko z ciasta ptysiowego. Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1/2 margaryny (125g)
- 2/3 szklanki wody (200ml)
- 150g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
WYKONANIE:
W garnku zagotowujemy wodę i margarynę.
Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy aż powstanie nam ładna kulka.
Uważajmy żeby się nam nie przypaliło ciasto. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie mieszamy przy użyciu trzepaczki lub żeby było łatwiej używamy miksera.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskamy podwójne okręgi na blachę wyłożoną papierem. W środku zostawiamy dziurkę.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 1800C, 20 minut funkcja góra/dół – na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół – oczywiście zimne.
MASA:
- jeden serek mascarpone
- galaretka – dowolna
- 3 łyżeczki cukru pudru
Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody co jest w przepisie i odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i wlewamy dobrze wystudzoną ale nie tężejącą galaretkę. Masa może być dość rzadka, ale wystarczy schować na chwilę do lodówki i zgęstnieje. Nakładamy masę do szprycy i wyciskamy na przekrojone gniazdka. Przykrywamy drugą połówką i dekorujemy owocami wg uznania.
Z tego ciasta przygotujemy karpatkę, ptysie, grzybki, gniazdka, robaczki.