Ciasteczka owsiane wersja II
Zapas masła orzechowego i płatków owsianych zachęca mnie do pieczenia tych wspaniałych ciasteczek. Bardzo proste w wykonaniu, wspaniałe do kawy, herbaty, kakao, jako przekąska dla dzieci. Zawsze jest to coś domowego a nie kupczego, wolę podać dziecku takie ciasteczko 🙂 Zapraszam po przepis na ciasteczka owsiane w drugiej odsłonie 🙂
SKŁADNIKI:
- 100g masła prawdziwego
- 200g masła orzechowego – tego prawdziwego bez domieszek
- 200g cukru (brązowy, trzcinowy lub zwykły)
- 250g mąki pszennej
- 3 jajka
- 100g płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier z wanilią
- dowolne bakalie
WYKONANIE:
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy masło orzechowe z masłem prawdziwym, z cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią przez kilka minut. Ciągle miksując dodajemy jajka a następnie dosypujemy mąkę i wszystko łączymy ze sobą. Na koniec wsypujemy płatki owsiane i już ręką wgniatamy je. Możemy dodać ulubione bakalie. W dłoniach formujemy ciasteczka i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1700C i pieczemy ok. 20 min. funkcja góra/dół. Po przestudzeniu możemy ciasteczka polać czekoladą 🙂
SMACZNEGO 🙂