Carpaccio z buraków
Carpaccio – tradycyjne danie kuchni włoskiej, które przygotowywane jest zazwyczaj z surowej wołowiny. Ja jednak chcę wam przedstawić znacznie łatwiejszą i tańszą wersję, ale kolorystycznie bardzo podobną do oryginalnej 😉 Carpaccio z buraków, pyszna i dość szybka w przygotowaniu przekąska, która już swoim wyglądem zachęca do jedzenia. Do tego rukola, mozzarella i sos – coś wspaniałego. Tego trzeba spróbować. Zapraszam do zapoznania się jak przygotować carpaccio z buraków a jest to naprawdę proste.
SKŁADNIKI:
- pół opakowania rukoli
- 3 średnie buraki
- opakowanie sera mozzarella
- garść pestek słonecznika lub dyni
SOS:
- 2 duże łyżki octu balsamicznego
- 3 duże łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki musztardy miodowej
- 1/2 łyżki miodu płynnego
- łyżka soku z cytryny
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
Buraki gotujemy w skórkach aż się ugotują (czyli aż da się je przekłuć wykałaczką), studzimy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Rukolę rozkładamy na talerzu, układamy buraczki, pokrojony ser mozzarella i posypujemy uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Wszystkie składniki sosu dajemy do słoiczka, zakręcamy i energicznie potrząsamy aż się połączą. Polewamy nasze carpaccio i jak damy rade to chwilę czekamy żeby składniki się przeżarły lub wcinamy od razu 😉 🙂
SMACZNEGO 🙂
UWAGI: Zamiast gotować buraczki można je upiec. Polewamy je oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok półtorej godziny. Pieczemy w łupince. Możemy również użyć gotowych buraczków z marketu.