Kulki mocy
Daktylowo-orzechowe kulki mocy 💪💪💪. Pyszna, słodka, prosta i szybka w przygotowaniu przekąska, idealna do kawy, do szkoły, na uczelnię, do pracy. Kulki mocy są zdrowe i dodają nam energii. Idealne dla cukrzyków, dla osób z nietolerancją glutenu, laktozy 🙂 Po prostu są dla każdego (chyba, że ktoś ma alergię na orzechy to niestety musi zastąpić je czymś innym, ja nie używam migdałów ze względu na alergię córki). Z podanej porcji wyszło mi 18 kulek mocy.
SKŁADNIKI:
- daktyle – 300g
- orzechy włoskie po wyłuskaniu – 150g
- kakao, wiórki kokosowe do obtoczenia
WYKONANIE:
Daktyle zalewamy wrzątkiem na 15 min, potem wylewamy na sitko żeby dobrze obciekły. Możemy trochę wycisnąć je łyżka. Do blendera wrzucamy daktyle i orzechy i miksujemy aż masa zrobi się jednolita. Możemy zrobić to w dwóch partiach jeśli mamy mały blender lub oddzielnie miksować daktyle i orzechy a potem połączyć je w misce za pomocą widelca. Można również zmiksować wszystko ręcznym blenderem – nie kielichowym. Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych lub w kakao. Chowamy do lodówki, żeby kulki stężały – chociaż u mnie znikają od razu 🤣😋😁.
SMACZNEGO 🙂