Muffinki cukiniowe z nutką imbiru
W czasie deszczu nie tylko dzieci się nudzą 😉 Pogoda za oknem nie sprzyja niczemu 😉 Żeby urozmaicić jakoś deszczowe popołudnie, postanowiliśmy zrobić z dziećmi muffinki cukiniowe z nutką imbiru i kardamonu. Rewelacja, pachnące, wilgotne a do tego kawa świeżo parzona ze szczyptą kardamonu i imbiru. Coś wspaniałego. Człowiek od razu jakoś taki weselszy się robi, zapomina o troskach i zmartwieniach 🙂 Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna – 400g
- 2 szklanki utartej cukinii (ja obrałam bo była twardsza, zielona skórka, żółtej nie obieram)
- 4 jajka
- cukier – 170-200g (zależy jak słodko lubimy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/3 szklanki oleju
- 3 łyżki dżemu jabłkowego lub brzoskwiniowego
WYKONANIE:
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, kardamonem oraz imbirem. Jajka wbijam do miski i wsypuję cukier. Ubijam mikserem ok. 2 minut. Wsypuję suche składniki i ponownie ubijam. Ciasto zrobi się gęste. Wlewam olej i miksuję. Na koniec dodaję utartą cukinię i dżem. Wszystko mieszam do połączenia składników. Ciasto przelewam do papilotek umieszczonych w formie do muffin. Wkładam do piekarnika i piekę ok.20 min ( do suchego patyczka) w temp. 1800C, funkcja góra/dół. Zapach jest obłędny a smak? Jeszcze lepszy. Spróbujcie sami 🙂
Ps. Z podanych proporcji wyszło mi 36 muffinek.
SMACZNEGO 🙂