Domowe BOUTNY
Uwielbiam wiórki kokosowe, ciastka z wiórkami, batony BOUNTY 🙂 W końcu postanowiłam wykonać je sama. Są rewelacyjne 😍 😋. Troszkę zabawy z formowaniem, chłodzeniem, oblewaniem czekoladą, ale warto, są obłędne. No i zdrowsze od tych tradycyjnych. Z podanej porcji wyszło mi 24 batoniki. Można robić większe lub mniejsze. Chociaż z większymi może być kłopot
SKŁADNIKI:
- 200g wiórek kokosowych
- puszka mleczka kokosowego (400g)
- łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 64%)
WYKONANIE:
Wiórki wsypujemy do miski, wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy. Olej kokosowy lekko podgrzewamy z miodem – tak żeby się rozpuściło. Dolewamy do wiórek z mleczkiem kokosowym i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie formujemy batoniki i układamy na płaskiej powierzchni. Ponownie wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i schładzamy. Wyjmujemy nasze kokosowe batoniki i polewamy z jednej strony czekoladą. Wkładamy do lodówki żeby czekolada dobrze zastygła. Po ok. pół godziny Wyjmujemy batony, przewracamy i znowu polewamy czekoladą (jeśli czekolada do polania nam zastygła, to podgrzewamy ją w kąpieli wodnej). Batony wkładamy o lodówki i gdy czekolada nam zastygnie, możemy się już nimi rozkoszować. Jest troszkę zabawy z polewaniem, ale wcale nie muszą być całe nią pokryte. U mnie tylko kilka pokryłam w całości – co widać również na zdjęciu.
SMACZNEGO 🙂 😍 😋