Pieguski
Wakacje, dzieci w domu, czas inaczej leci, leniwiej 🙂 Po obiedzie coś słodkiego by się zjadło 🙂 Przedstawiam przepis na domowe pieguski. Bardzo podobne do ciastek z masłem orzechowym, ale mniejsze i trochę inne proporcje. Również bardzo proste w wykonaniu i równie szybko znikają 😉 Tu znajdziecie na wersję troszkę innych piegusków 🙂
SKŁADNIKI:
- 200g masła orzechowego (tego prawdziwego, bez dodatków)
- 150g masła prawdziwego
- 200g cukru trzcinowego (można użyć zwykłego lub ksylitolu)
- cukier z wanilią
- 350g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- czekolada, rodzynki
WYKONANIE:
Masło wyjmujemy z lodówki na jakieś 30 min przed przystąpieniem do robienia ciastek. Do miski wkładamy masło, masło orzechowe, cukier oraz cukier z wanilią. Wszystko dokładnie miksujemy aż masa zrobi się jaśniejsza. Następnie dodajemy jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem. Dokładnie mieszamy, dobrze jest ugniatać ręką. Dodajemy pokrojoną czekoladę i rodzynki. Ciasto wykładamy łyżeczką do wydrążania owoców lub zwykłą łyżeczka, na blachę wyłażoną papierem do pieczenia. Ja osobiście biorę ciasto w dłoń i formuję kuleczki, które wykładam na blachę, potem przyciskam dłonią i robię placuszek. Ciasteczka wkładam do piekarnika nagrzanego do 1800C i piekę ok. 15 minut funkcja góra/dół. Po wyjęciu ciasteczka twardnieją.
SMACZNEGO 🙂