Domowy makaron
Jak przygotować domowy makaron? Wbrew pozorom to bardzo prosta czynność a do tego jaka smaczna sprawa. Makaron jest idealny do domowego rosołku 🙂 Dwa podstawowe składniki i dwa dodatki i tyle 🙂 Zapraszam.
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna 400g
- 4 jajka
- szczypta soli
- opcjonalnie 4 łyżki wody
WYKONANIE:
Mąkę wysypujemy na stolnicę i robimy dołek. Wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli.
Jajka roztrzepujemy widelcem i zarabiamy z mąką. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wodę. Ciasto powinno być elastyczne.
Formujemy kulkę i dzielimy na cztery części. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy cieniutkie placuszki – prawie przezroczyste co widać na zdjęciu.
Rozwałkowany placek oprószamy mąką i kroimy w paski, które składamy po kilka. Przed składaniem możemy dodatkowo posypać mąką, wtedy mamy pewność, że kluseczki nie będą nam się sklejać podczas siekania. Jeśli mamy maszynkę do makaronu to nie musimy tyle podsypywać mąką.
Poskładane placuszki siekamy na grubość jaką chcemy. Może to być cieniutki rosołowy makaron lub grusze kluseczki.
Posiekany makaron rozkładamy i oprószamy lekko mąką.
Gotujemy w osolonej wodzie. Świeży makaron gotuje się bardzo szybko, wystarczą mu 2-3 minutki. Odlewamy i przelewamy wodą. U mnie ten makaron ląduje w rosole 🙂
SMACZNEGO 🙂