Ciasteczka, torciki, słodkości,  Przekąski,  Smaczne dania

Gofry na wodzie

image_pdfimage_print

Mówi się „z braku laku dobry kit” 😉 no i faktycznie tak jest. Dzisiaj były gofry na wodzie a nie na mleku. Wyszły wyśmienite i dlatego chętnie dzielę się przepisem. Nie nadążałam z pieczeniem ich tak szybko znikały. Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody (ja dałam surową)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki kurkumy dla kolorku

WYKONANIE:

Do miski wsypuję suche składniki i mieszam. Żółtka oddzielam od białek i ubijam białka w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę. Do suchych składników daję wodę i żółtka i wszystko ze sobą miksuję. Następnie wlewam olej i miksuję na najniższych obrotach aż masa będzie gładka. Na koniec przekładam ubitą pianę i mieszam delikatnie przy pomocy trzepaczki. Rozgrzewamy gofrownicę i wylewamy porcję ciasta na kratkę. Pieczemy tak jak mamy w instrukcji gofrownicy. Dekorujemy wg uznania i zajadamy.

 

SMACZNEGO 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *