Gofry na wodzie
Mówi się „z braku laku dobry kit” 😉 no i faktycznie tak jest. Dzisiaj były gofry na wodzie a nie na mleku. Wyszły wyśmienite i dlatego chętnie dzielę się przepisem. Nie nadążałam z pieczeniem ich tak szybko znikały. Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki wody (ja dałam surową)
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- pół łyżeczki kurkumy dla kolorku
WYKONANIE:
Do miski wsypuję suche składniki i mieszam. Żółtka oddzielam od białek i ubijam białka w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę. Do suchych składników daję wodę i żółtka i wszystko ze sobą miksuję. Następnie wlewam olej i miksuję na najniższych obrotach aż masa będzie gładka. Na koniec przekładam ubitą pianę i mieszam delikatnie przy pomocy trzepaczki. Rozgrzewamy gofrownicę i wylewamy porcję ciasta na kratkę. Pieczemy tak jak mamy w instrukcji gofrownicy. Dekorujemy wg uznania i zajadamy.
SMACZNEGO 🙂