Malinowa rozkosz z porzeczkową żelką
Uwielbiam wykorzystywać sezonowe owoce do ciast 🙂 Przedstawiam wam „Malinową rozkosz z porzeczkową żelką”. Wspaniały deser bez pieczenia, prosty w przygotowaniu, znika bardzo szybko 🙂 Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI:
- 180g herbatników
- 400g malin czerwonych
- 400g malino-jeżyny (czarne maliny)
- 170ml musu z czarnej porzeczki
- 500ml śmietanki 36%
- opakowanie mascarpone
- 3 łyżki żelatyny
- 6 łyżek wody
- 2 razy po 80g cukru
- 80g masła stopionego
- 2 łyżki masła orzechowego
WYKONANIE:
Spód:
Herbatniki rozkruszamy – ja robię to w blenderze – i dodajemy oba masła. Mieszamy dokładnie i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy szklanką i wkładamy do lodówki. Tam niech sobie czeka na masę.
Masa z malin (obie wykonujemy w ten sam sposób tylko w oddzielnych garnkach):
Maliny rozsmażamy w garnuszku z cukrem ( po 80g) aż puszczą dobrze sok. Gotujemy ok. 15-20min. Przecieramy przez sito, żeby oddzielić pestki. Sprawdzamy słodkość, jak nam mało słodkie to dosypujemy cukru. Łyżkę żelatyny namaczamy w dwóch łyżkach wody. Gdy napęcznieje przekładamy do gorących malin i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawimy do wychłodzenia. Połowę śmietanki (250ml) ubijamy na sztywno, dodajemy pół serka mascarpone i miksujemy. Do masy śmietanowej przelewamy wystudzone maliny i dokładnie miksujemy. Wylewamy masę na nasz herbatnikowy spód i wkładamy do lodówki do stężenia na ok. 20min. W ten sam sposób przygotowujemy masę z czerwonych malin. Wylewamy ją na stężałą masę z ciemnych malin. Na koniec robimy żelkę porzeczkową.
Mus z czarnej porzeczki (porzeczki rozsmażone z cukrem do smaku i przetarte przez sitko w celu pozbycia się pestek) podgrzewamy w garnuszku. Łyżkę żelatyny zalewamy dwiema łyżkami wody i odstawiam do napęcznienia. Żelatynę przekładamy do gorących porzeczek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Wylewamy na wierzch naszego ciastka i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Dekorujemy malinami.