Przekąski,  Smaczne dania

Chleb pszenno-żytni

image_pdfimage_print

Przedstawiam Wam przepis na bardzo prosty w przygotowaniu chlebek pszenno-żytni bez zakwasu. Robię go co drugi dzień, dodaję ulubione ziarna do środka i zajadamy się chlebkiem domowej roboty 🙂 Polecam i zapraszam po przepis 🙂

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna Typ 500 – 320g (a nawet może być 300g)
  • mąka żytnia Typ 720 – 80g (100g jak dajemy 300g pszennej)
  • woda 250ml
  • świeże drożdże 25g
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • ulubione ziarna ok. 4-5 łyżek – opcjonalnie suszone pomidory (można też bez ziaren)
  • 2-3 łyżki otrąb żytnich do wysypania foremki

WYKONANIE:

Obie mąki przesiewamy do miski. Następnie przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozkruszamy w garnuszku, dodajemy cukier, ciepłą wodę oraz 3 łyżki mąki. Wszystko ze sobą łączymy i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10-15 min. Do mąki wsypujemy sól i ziarna (u mnie łyżka słonecznika, pół łyżeczki czarnuszki, łyżka lnu w ziarnach, łyżka sezamu, łyżka suszonych pomidorów) i mieszamy z mąkami, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.  Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 30 minut.

Po tym czasie jeszcze raz delikatnie wyrabiamy ciasto i wkładamy do przygotowanej wcześniej foremki. U mnie jest to keksówka wysmarowana masłem i wysypana otrębami żytnimi. Ponownie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na pół godzinki, żeby ładnie wyrosło. Ciasto smarujemy delikatnie pędzelkiem z wodą i posypujemy ulubionymi ziarnami – u mnie jest to sezam i czarnuszka.

Wkładamy do nagrzanego do 1900 C piekarnika i pieczemy godzinę, funkcja góra/dół.
Skórka wychodzi dość twarda – chrupiąca – ja tak lubię. Jeśli chcemy żeby była miękka to możemy zrobić pomadę do chleba. Bierzemy ok 70 ml wody, łyżeczkę mąki i szczyptę soli. Zagotowujemy to i smarujemy ciepłym płynem chleb tuż przed włożeniem do piekarnika. Potem po 45 min pieczenia smarujemy jeszcze raz i dopiekamy do godziny.

Chleb możemy również posmarować roztrzepanym jajkiem.
Po wyjęciu przykrywam chleb ściereczką i daję mu spokojnie odpocząć. Możemy go zrobić również w wersji okrągłego bochenka 🙂

 

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *