Przekąski

Bułeczki

image_pdfimage_print

Bułeczki pszenne z dodatkiem mleka 🙂 Wspaniała propozycja na domowe pieczywo, na śniadanie i na kolację. Przepis podesłała mi koleżanka, przetestowałam go i dzielę się z wami bo bułeczki są wspaniałe. Sięgajcie po przepis i róbcie bułeczki w domu. Przynajmniej wiemy co jemy 😉 Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna 500g
  • drożdże świeże 25g
  • 150ml wody
  • 150ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek oleju

WYKONANIE:

Mleko łączymy z wodą i trochę podgrzewamy. Przygotowujemy rozczyn. Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki i pół szklanki wody z mlekiem. Wszystko mieszamy, najlepiej trzepaczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10-15min. Do reszty mąki dodajemy sól, wlewamy wyrośnięty rozczyn, resztę wody z mlekiem i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy olej i wyrabiamy dokładnie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia na 20-30minu. Po tym czasie formujemy bułeczki (okrągłe, podłużne – wedle życzenia), układamy na blachę, przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 2000C i pieczemy ok. 25 minut – na złoty kolor – funkcja góra/dół.

Z podanej porcji wychodzi ok 10 bułeczek

SMACZNEGO 🙂

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *