Muffinki z jagodami – jagodzianki
Szybkie ciastko dla niespodziewanych gości? Muffinki będą idealne. Proste, nieskomplikowane, nie wymagające myślenia 😉 Ten przepis to klasyk, który wychodzi zawsze 🙂 Dodajemy trochę jagód świeżych lub mrożonych i z tradycyjnych muffinek mamy muffinki z owocami. Tu prezentuję wersję z mąką orkiszową i cukrem trzcinowym, które z powodzeniem możemy zamienić na zwykłą mąkę pszenną i zwykły cukier.
Składniki:
- mąka orkiszowa – 250g
- cukier trzcinowy – 150 g
- 2 jajka
- 170 ml jogurtu naturalnego
- pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier z wanilią
- jagody
Wykonanie:
Do jednej miski dajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier z wanilią, dwa jajka oraz jogurt. Wszystko chwilę miksujemy lub mieszamy łyżką.
Następnie wlewamy olej, wszystko łączymy ze sobą.
Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek na muffinki. Najpierw nakładamy trochę ciasta (ja wyciskam z rękawa cukierniczego), kładziemy jagody i przykrywamy je resztą ciasta.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min w 1800C, funkcja góra/dół. Po upieczeniu muffinki studzimy i zajadamy 🙂
Smacznego 🙂