
Pasta z awokado, suszonych pomidorów i ogórka
Pasta z awokado znakomicie sprawdza się jako dodatek do kanapek i jako dip do krakersów. O ile samo awokado mi średnio smakuje, to w połączeniu z różnymi dodatkami jest wspaniałe. To dzięki mojej dietetyczne Dobry Dietetyk Arleta Mazurek polubiłam awokado 🙂 . Proste, szybkie i smaczne a do tego można kombinować z awokado na różne sposoby. Zapraszam.
SKŁADNIKI:
- awokado – 1 dojrzała sztuka
- kilka suszonych pomidorów
- ogórek zielony – kawałek ok. 6 cm
- szczypiorek – kilka sztuk
- 2-3 łyżki oleju ziołami z pomidorów
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
Awokado kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Wydrążamy miąższ i przekładamy go do miseczki. Rozgniatamy je widelcem. Pomidory i szczypiorek kroimy drobno i dodajemy do awokado. Ogórka kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Dolewamy olej z ziołami i sok z cytryny. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w miseczce. W razie potrzeby dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z chlebem lub jako dip do krakerów 🙂
SMACZNEGO 🙂

