
Blok czekoladowy
Blok czekoladowy – któż z nas nie pamięta tego smaku z dzieciństwa? Blok czekoladowy często jest nazywany słodyczą PRL-u, wtedy często gościł na stołach. Dzisiaj również chętnie do niego wracamy bo kilka prostych składników daje nam sporą porcję słodyczy 🙂 Ja go uwielbiam i moja rodzina również 🙂 Prosto, szybko i smacznie – tylko trzeba poczekać aż stężeje 🙂 😉 Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI:
- 300g mleka w proszku (zwykłe, nie granulowane)
- paczka herbatników ok. 120g (lub więcej, w zależności od upodobań)
- 4 płaskie łyżki kakao
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 200g masła prawdziwego
WYKONANIE:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy posiekane masło i powoli podgrzewamy aż masło się roztopi. Powoli wsypujemy cukier i kakao, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy masę z ognia i odstawiamy na 10min do lekkiego przestudzenia. Wsypujemy mleko w proszku i mieszamy lub miksujemy aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy łopatką. Masę wykładamy do prostokątnej foremki wyłożonej folią spożywczą i wkładamy do lodówki żeby masa stężała (najlepiej na noc, ale można sprawdzać już po ok. 2 godzinach czy dobrze stężało). Przed podaniem kroimy w plastry.
SMACZNEGO 🙂
Ps. Oprócz herbatników możemy dodać również różne bakalie.

