Roladki naleśnikowe z szynką
Przed imprezami każdy z nas chce ze wszystkim zdążyć więc dobrze jest przygotować jakieś szybkie przekąski. Moja propozycja to Roladki naleśnikowe z szynką. Łatwo, szybko i smacznie 🙂 Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:
- woda – 500ml
- mąka – ok. 300g
- jedno jajko
- 2 łyżki oleju
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- serek śmietankowy – 200g
- 4 ząbki czosnku
- kilka plastrów szynki
- kapusta pekińska lub sałata
- ogórek
- cebula
WYKONANIE:
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do wody wbijamy jajko i dosypujemy mąkę aż uzyskamy konsystencję ciasta naleśnikowego. 300g mąki powinno wystarczyć. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Naleśniki smażymy najlepiej na patelni naleśnikowej.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do serka i mieszamy. Ogórka obieramy i kroimy w długie paski a obraną cebulę w półplasterki. Ostudzonego naleśnika smarujemy serkiem.
Na serek układamy kapustę lub sałatę, szynkę, ogórka oraz cebulę.
Wszystko zwijamy i chowamy do lodówki na jakieś 20 min.
Kroimy w plasterki i układamy na talerzu.
SMACZNEGO 🙂